2013. október 10., csütörtök

2012. évi áthozatos átkozatok?

A Magyar Vizsla Fajtamentés alapvetően szerencsés, általában nem jellemző, hogy valamelyik védence egy évnél tovább a gondozásában maradjon, hiszen ha az adott kutyát nem lehet itthon örökbeadni egészségügyi probléma vagy életkor miatt, akkor általában segítenek a külföldi partnereink, a viselkedési problémák többségéről meg kiderül, hogy megfelelő odafigyeléssel és szakértő irányítással mégiscsak irányítható, kezelhető lesz az adott kutya, s általában a szerencse is mellénk szegül, mert mindig van olyan elkötelezett ember, aki vállalja a kockázatot, mint a többször harapott Charlie esetében is történt, talán még emlékeztek rá, de ő egy több kutyás, hozzáértő család tagja lett egy erdő közepén.

CHARLIE



A tavalyi évről azonban beragadt három kutyánk, akik közül valójában egyik sem kezelhetetlen, kontrollálhatatlan egyed, mégsem kellettek valami miatt senkinek. Persze mindig van kevésbé problémás, mindig van fiatalabb, mindig van jobb, mindig van típusosabb kutya, akit választani lehet, talán emiatt kerültek háttérbe, de szeretnénk megadni nekik az esélyt, hogy egy kicsit nagyobb figyelem jusson nekik, hátha így rájuk találhat az igazi.

Moxit az oroszlányi gyepmesteri telepről hoztuk el. Hamar kiderült, hogy a kutya idegei a teljes kimerülés határán voltak, valószínűleg sokat és sokszor kellett az emberektől félnie, így kezdetben extrém erős területőrző ösztöne rémített meg minket, melyet a már-már depressziós visszahúzódásai, s túlzott alázatossága ellenpontozott, megfejthetetlen rejtéllyé téve őt. Az első panziós helyéről egy kiképzőhöz került, ahol az emberekkel való kapcsolatában jelentős, pozitív változás állt be, s egyre inkább partnerként fogadta el őket, illetve bár fenntartással, de a kutyákkal is kijött. Mivel ott több kutya közül volt az egyik, megörültünk, amikor egy kiképző jelezte, hogy hozzá kerülhetne ideiglenesen Moxi, hogy a megkezdett foglalkozásokat egyénre szabva, sokkal nagyobb intenzitással folytatni tudja. Moxi most nála él, már tökéletes lakáskutya, ismeri a város zajait, emberekkel egyre inkább megbízható, s bár a kutyákkal való kapcsolatában volt visszaesés, de az is épül, javul. Ennek ellenére egyedüli kutyának ajánljuk tapasztalt gazdi mellé.
MOXI


Sonyt a gazdája adta le a gondozásunkba. A megzavarodott kutyát kezdetben a gondozók ki sem tudták venni a kennelből, mert acsargott, morgott, kitámadott minden felé közelítőre, de aztán jelentkezett rá egy ideiglenes befogadó, így Sonynak lehetősége nyílt a korábbi körülményeivel egyező helyre kerülni, gondoltuk, hogy ez javítja majd az általános állapotát. Sajnos nem így történt, mert bár Sony kinyílt, de megjelentek azok a problémák is, amelyek jó eséllyel hozzájárultak ahhoz, hogy az előző családja megvált tőle: Sony ugyanis dominánsan viselkedik más kutyákkal, de sajnos az emberekkel is, így nagyon fontos, hogy tudja őt kezelni a leendő gazda, mert akit viszont elfogad maga felett létezőnek, azzal végtelenül kedves, ragaszkodó. Nagy mozgásigényű, s rendkívül jó agyú kutya, így munkára, kutyás sportokra is tökéletes lehetne. Domináns viselkedése miatt gyerekek mellé nem ajánljuk őt.

SONY


A harmadik tavalyi kutya Bagoly, aki az egyesületi kennelsoron lakik több mint másfél éve... A ketrecből hozzánk került kutya kezdetben erősen küzdött az emberekkel való kommunikációval, gyakorlatilag morgással jelezte, ha valami számára feldolgozhatatlan vagy ismeretlen történt körülötte, de aztán megszokta, hogy nálunk tényleg csak jó dolgokban van része, amitől meg átesett a ló másik oldalára: rajongva, ugrálva, csípve követelte a figyelmet, szeretetet. Ez az időszak volt a legnehezebb, hiszen Bagoly nem kiskutya, ráadásul nála jobban nem csíp senki, így többen kék-zölden fejeztek be egy-egy Bagollyal való találkozást. A helyes viselkedésforma pozitív megerősítéssel való kialakítása még mindig tart, de Bagoly mostanra amellett, hogy kenneltiszta és nem rombol, tökéletesen sétál pórázon, behívható, az alap parancsokat ismeri, kutyák mellett elvezethető, de alapvetően ő is egyedüli kutya szeretne lenni, mert igazából nem problémamentes a viszonya a többi kutyával. Teljesen stabil idegrendszerű, nagyon szerethető kutya, családi kutyának is ajánlanánk nagyobb gyerekek mellé.

BAGOLY


Tudjuk, hogy ők csak a védenceink egy nagyon kicsi töredékét jelentik, de ők valahogy beragadtak, ezért nagyon jó lenne, ha minél több emberhez eljutna a hírük: gazdára kell lelniük, hiszen ők sem rosszabbak, mint mások. Segítsetek nekik ebben!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése