2012. szeptember 26., szerda

UGYE CHIP-SZ? - avagy a miskolci kóbor vizslabácsi története és gondolatok a chipezés fontosságáról...



2013. január 1-től minden kutyába kötelező egyedi azonosító chipet ültetni, de már 2010. július 1-től nem válthat tulajdonost egyetlen kutya sem anélkül, hogy chipet ne kapna. Ez a szabályozás vonatkozik nem csak az eladott, hanem az állatvédő szervezetek által örökbeadott vagy a gyepmesteri telepekről kiadott kutyákra is, érdemes tehát odafigyelni.

Sokan még mindig nem értik, hogy mire való ez az aprócska adattároló eszköz, amelyet a kutya nyakbőre alá ültetnek be egy egyszerű mozdulattal, minimális fájdalmat okozva. A chip egy azonosítószámot tartalmaz, amelyet a megfelelő eszközzel leolvasva hozzájuthatunk a kutya alapadataihoz, illetve az állatorvosok láthatják az oltási történetet, a tulajdonos elérhetőségeit is. Ez az információ kutyák életét mentheti meg, segítheti a hazajutásukat, de szélsőséges esetekben a felelősség megállapításánál is figyelembe vehető pl. kutya okozta autóbalesetek esetében.


A hétvégén történt, hogy a miskolci Minimentők Csapatának kérésére, akik alapvetően a helyi gyepmesteri telepről igyekeznek minél több kutyát gazdához juttatni, hogy elkerülhető legyen az altatás, de befogadóhelyük nincs, gondozásba vettük egy napok óta utcán kóborló, idős magyar vizsla keverék kan kutyát. Ők segítettek felkutatni a kutyát, hiszen a várost járta, mi pedig "mozgó célpont" miatt nem ülünk autóba. Sikeres volt a begyűjtési akciójuk, s egyetlen éjszakára el is helyezték a kutyát. Sajnos az időpontok alakulása miatt már nem tudtak chipet olvastatni, s saját leolvasójuk nincs,  ez az ellenőrzés elmaradt, de nem is jelentett sem náluk, sem a környező menhelyeken, gyepmesteri telepeken, állatorvosoknál egy idős, elveszett magyar vizsla keveréket, így sem a hivatalos (chip), sem a nem hivatalos (hirdetés, bejelentés) szálak nem tudtak összefutni.

Tegnap Balázs és Andi elautóztak Miskolcra, s elhozták Vazul bácsit, akiről a mi állatorvosunknál azonnal kiderült, hogy chipes. Telefonon felhívva a gazdát azt is megtudhattuk, hogy a kutya tényleg elveszett, de ők visszavárják, nem kitették, mint ahogy sajnos sokszor az idős kutyáknál lenni szokott. A fuvarosokkal egyeztetve, s a visszafuvarozás költségeit magukra vállalva, Vazul még tegnap éjjel visszakerült eredeti otthonába. Ez azt is jelentette, hogy Balázs és Andi hajnalra értek haza, amiért nem lehetünk nekik elég hálásak!



Vazul gyors hazatalálását a chip és több szervezet több állatvédő szemléletű önkéntesének együttműködése biztosította. Chip nélkül úgy, hogy az eredeti gazda különösebb erőfeszítést nem tett a kutya megtalálására, Vazul lehet, hogy az utcán végezte volna. Mert bár a chip tényleg tartalmazza a gazda adatait, de ne feledjük: a hétköznapi járókelők nem hordanak magukkal chipleolvasót, s senkitől nem várható el, hogy egy ismeretlen kutyát a kocsijába téve elvigye egy állatorvoshoz leolvastatni. Ellenben ha a kutyánk nyakörvére továbbra is rárakunk egy a nevünket (vagy a kutya nevét) és a telefonszámunkat tartalmazó bilétát, egy hétköznapi járókelő is segíthet az elveszett kedvenc hazajutásában, akár az életét mentve meg ezzel.

A legfontosabb azonban, hogy tartsuk az állatainkat a saját területünk határain belül, hiszen a kóbor kutyák balesetek áldozatául válva emberi sérüléssel vagy jelentős károkkal járó baleseteket is okozhatnak, amelyekért mi leszünk a felelősek. Mint ahogy azért is mi vállaltunk felelősséget, hogy kutyát tartunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése