2012. július 2., hétfő

Figyelem: nyomokban nemzeti kincset tartalmaz!

A fajtamentés elsődlegesen a fajtatiszta egyedekről szól, s bár belőlük is bőven van menteni való, de ha lehetőségünk engedi, nem mondunk nemet egy-egy típusos magyar vizsla ősökkel egyértelműen rendelkező keverékre sem, különösen, ha annak élete veszélyben van. Hiszen valahol a közvetlen ősök között valószínűsíthetően volt egy magyar vizsla is...

Azt gondolná az ember, hogy a fajtatiszta kutyák után a típusos keverékeket lehet a legjobb eséllyel örökbeadni, de ez sajnos hatalmas tévedés. Aki egy fajta egyedei közül válogat, alapvetően nem keveréket keres, hanem fajtatisztát és tapasztalat: sokszor a külcsín határozná meg a döntést, nem annyira a kutya habitusa, karaktere. Aki keveréket keres, az pedig impresszió alapján választ vagy nagyon részletes és pontos leírás alapján, de olyan kevés van, aki tudja, hogy szeretné, ha lenne köze a leendő kutyának egyik vagy másik fajtához, s mégsem ragaszkodik a fajtatisztához. Így a vizsla mixeink beragadnak és bár boldogan élnek a kennelsoron, mégsem családban teszik azt. Pedig számukra is szeretnénk megadni az esélyt, nekik is ugyanúgy fontos lenne egy saját család. Az életüket megmentettük, lehetőséget teremtettünk számukra a továbblépésre, s aztán szembesülnünk kell azzal, hogy nincs hová továbblépniük. Nem kellenek senkinek, mert nem fajtatiszták, keveréknek meg nem elég keverékek. De valahol számukra is van gazda, őket igyekszünk most felkutatni, így kérünk mindenkit, aki ezt a bejegyzést olvassa: vigye hírüket.

Mint minden kutyának, a mi vizsla mixeinknek is van története. Sokszor elég megismerni ezeket az előzményeket, hogy megértsük a kutyák viselkedését, félelmeit vagy akár túláradó szeretetét. Ezek a kutyák sokat megéltek, sokat láttak, s most végre biztonságban vannak, ahol mindent, ami tőlünk telik, megadunk nekik.

Bagoly egy vidéki családnál élt, egészen pici kora óta ketrecbe zárva. Nem nagyon érte inger, szeretetet végképp nem kapott. A szomszédok hívták fel rá a figyelmet, s hosszas egyeztetés és szervezés után érkezett meg a gondozásunkba. Bagoly nagyobb, mint egy vizsla, masszívabb, csupa izom. Kezdetben mindenkinek beszólt, nem értette, hogy mi történik vele és körülötte, hirtelen túl sok lett az inger. Mostanra már a nagyon barátságos arcát mutatja, jelenleg épp túlcsordul, örömében csipked, felugrál, amit nem mindig egyszerű elhárítani, így rutinosabb, sokat mozgó gazdát keresünk számára. Bagoly más kutyákkal is kijön, összeszoktatható, kertes házba lehetőség szerint fűtött helyre való beengedéssel fogadható örökbe. Természetesen ő is oltott, chipezett, ivartalanított. Bagoly 2012. március 7-én érkezett hozzánk.

Fecskének sokan drukkoltatok, amikor baba korában a szopornyica fertőzéssel vívott harcot. Az egyik testvérkéjének nem is sikerült a küzdelme, de Fecske ügyesen és erősen kijött belőle, mostanra már egy rosszcsont, mindenre elszánt kamaszlány, aki rendületlenül cincálja ideiglenes befogadói idegeit és lakásának hozzáférhető tárgyait. Fecskének nagy a mozgásigénye és agyilag is le kell fárasztani, de nagyon szeret tanulni és rettentően emberközpontú. Nem fajtatiszta, de csodálatos! Hatalmas fülein még az is elmosolyodik, akinek kőből van a szíve. Még sincs rá komoly érdeklődő, pedig Fecske még fiatal is, egy év alatti... Fecske is oltott, chipezett és ivartalanított, benti tartással veheti magához leendő gazdája. Fecske 2012. március 2-a óta van a gondozásunkban, tehát négy hónapja várakozik.

Malek egy gyagyapók. Nem egyszerű kutya, de oka van arra, amilyen. Maleket nagyon rossz körülmények közül vette magához egy állatbarát hölgy. A kutyát rendszeresen bántották és terrorizálták, az egész életét rettegésben töltötte és a bánásmód miatt kényszeres dolgai alakultak ki, pld. lerágta a saját farkát és a mai napig hajlamos pörölni a saját hátsó felével, de a körbe-körbe járás és a hátsó felének érintésére történő odakapás már elmúlt, mint ahogy a rettegés is: Malek végre felszabadult. Ebben nagy szerepe volt az őt megmentő hölgynek is, de ő sajnos nem tudta tovább tartani, így Malek a kennelsorunkra került. Más kutyákkal jól kijön, emberekkel is barátságos, az előélete miatt gyerekek mellé nem ajánljuk. Imádja a vizet, így olyan családot keres, akik járnak a természetben és Maleknek lenne lehetősége itt-ott úszni, pancsolni. Malek kisebb, mint egy standard vizsla, amolyan beagle és vizsla közötti keverék. A farkát lerágta, így most csak egy apró csonkot ráz rendületlenül és vigyorog a nagyvilágba mind a kb. két éve összes bölcsességével. Oltva, chipezve, ivartalanítva keresi a tökéletes családot 2012. március 19-e óta immáron futrinkás gazdikeresőként.

Lamúr a legvizslásabb vizsla keverékünk jelenleg. A kb. két éves kutyától azért váltak meg a gazdái, mert lövésfélő, alapvetően is félénkebb, visszafogottabb, nyugodt kutya, aki viszont nem maradt meg a kertben, szökött, így a nehézségeit fokozandó láncra is került. Lamúr nagyon összetört, amikor hozzánk érkezett, de mostanra már megtanulta a kennelsor rendjét, életét. Emberekkel stabilan kedves, kiszámítható, pórázon szépen sétál, kenneltiszta, így lakásban is megállná a helyét, sőt: korábbi szökési kísérletei miatt inkább lakásba adnánk őt örökbe. Oltott, chipezett és ivartalanított ő is. Lamúr még nincs túl régóta nálunk, de nem is szeretnénk, ha egy ilyen kincs túl sokáig maradna: 2012. június 2-án vettük őt gondozásba.

Rajtuk kívül is vannak még olyan kutyáink, akik nyomokban vizslát tartalmaznak, mint ahogy mindig is lesznek ilyenek, mi pedig mindent megteszünk, hogy számukra is felleljük a tökéletes örökbefogadó családot. Számunkra ők is ugyanolyan sokat jelentenek, mint fajtatiszta társaik, hiszen minden kutya egy lélek.

Végezetül még egy fajtatiszta, ámde problémás kutyát is szeretnénk bemutatni. Ő Charlie, az öt éves kan, akit harapás miatt adott le a gazdája az Illatos úti gyepmesteri telepen. Charlie egy dominanciára hajlamos kutya, aki nem fogad el akárkit maga fölött állónak, illetve kutyákkal sem rózsás a viszonya, így egyedüli tartása javasolt. Nem erőszakos, de határozott és munkaközpontú megközelítéssel Charlie a tökéletes kutya, akit nem kell ajnározni, elég túláradás nélkül, okosan szeretni. Akit elfogad, attól bármit elvisel, de alapvetően hozzáértést igényel, mert a harapás a későbbiekben sem kizárt, de Charlie nem egy fenevad, aki ilyen kutyára vágyik, annak ez az összezavarodott, de karakteres kutya nem lesz megfelelő. Természetesen ő is oltott, chipezett és ivartalanított. Charlie-t 2012. május 23-án mentettünk a fővárosi gyepmesteri telepről, ahol nélkülünk altatás várta volna.

A jelen írásban bemutatott kutyák Fecske kivételével a Futrinka Egyesület tárnoki kennelsorán élnek. Így mindannyian ideiglenes befogadót is keresnek, ha valaki csak átmenetileg vállalná egyiküket-másikukat, az se habozzon jelentkezni, illetve ha valaki nem fogadhat maga mellé kutyát, de szívesen megismerkedne velük, örömmel és szeretettel látunk minden sétáltatni vágyót előzetes egyeztetést követően kennelsorunkon. Talán el sem kell mondanunk, hogy mennyire sokat jelent kutyáink számára, ha egy-egy ilyen séta alkalmával célzott figyelmet és szeretetet kaphatnak számunkra új, ismeretlen emberektől, amellyel a bizalmuk építésére, épülésére is jó hatással lehetünk. A legjobb természetesen mégis egy-egy álomgazdi lenne, aki meglátja ezekben a vicces és kedves kutyákban a kincset. Mert nem csak nyomokban található meg bennük, ez biztos!

Információ kérhető róluk és a többi védencünkről is a magyarvizslasos@gmail.com e-mail címen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése