2013. február 15., péntek

Hogyan működik nálunk a kutyák mentése? A legfontosabb alapelvek, tudnivalók

Kedves Támogatóink és mindazok, akik követik a tevékenységünket!

Miután sokan nyilvánítanak véleményt a munkánkról mind pozitív, mind negatív értelemben, szeretnénk néhány dolgot megosztani veletek, hogy ennek fényében tudjátok értelmezni, hogy mi miért és hogyan történik.



TALÁLT KUTYÁK
A talált kutyák, akik a gondozásunkba kerülnek, 14 napig mindig az eredeti gazdájukat keresik, hirdetjük őket minden olyan lehetséges helyen, ahol az eredeti gazda, ha keresi meg tudja találni. Amennyiben jelentkezik a gazda, és igazolni tudja, hogy a kutya az övé, és igényt is tart rá, akkor az addig felmerült költségek térítése mellett (oltások, chip, parazitamentesítés, esetleges panzióköltség, illetve orvosi ellátás) a kutyát visszakapja. Ha nem tart igény a kutyára, akkor is igazolnia kell a tulajdonjogát, de lehetősége lesz hivatalosan, írásban lemondani a kutyáról, aki ilyen módon az Egyesület gondozásába kerül, és új gazdit keresünk számára.


GYEPMESTERI TELEPRŐL ÁTVETT KUTYÁK
A gyepmesteri telepekről (ezek NEM menhelyek!) hozzánk kerülő kutyák már a jogszabályban a kötelező karanténidőre előírt 14 napos megfigyelési időszak után kerülnek hozzánk, az ő eredeti gazdájuk, ha nem jelentkezett a rendelkezésére álló idő alatt, hogy kedvencét kiváltsa a telepről, már nem tarthat a későbbiekben igényt rájuk. Ezek a kutyák azonnal gazdikereső státuszba kerülnek, de csak a szükséges oltásokkal, egyedi azonosító chippel, parazitamentesítve, az ivartalanításukat követően kerülhetnek ellenőrzött körülmények között, örökbefogadási szerződéssel új gazdához.



GAZDÁTÓL ÉRKEZŐ KUTYÁK
Azon gazdák, akik segítségünket kérik abban, hogy a kutyájukat vegyük át, lemondó nyilatkozat aláírásával válnak meg a kutyától, ezzel az adott kutya az egyesület gondozásába kerül. A kutyáról való lemondás nem mindig gondatlanságból, kényelemből, önzőségből vagy nemtörődömségből fakad, sokszor éppen a felelős gazda az, aki ténylegesen megváltozott életkörülményei miatt, a kutya érdekeit szem előtt tartva hozza meg ezt a döntést. Ebben az esetben általában hosszabb egyeztetés és megbeszélés előzi meg a gondozásba vételt, hogy a kutya számára a legmegfelelőbb átmeneti vagy végleges elhelyezést sikerüljön megtalálnunk. Fontos viszont, ha valaki a kutyájáról lemondott, akkor a döntést felelős, felnőtt emberként, a kutya érdekében hozta meg, ezzel elveszítve a kutya feletti tulajdonjogot. Erre való tekintettel a gondozásunkba adott kutyát az őt leadó gazdának már nem adjuk vissza, illetve az új gazda adatait részére az adatvédelmi előírások miatt át sem adhatjuk, viszont kérésére az új gazdát tájékoztathatjuk az eredeti gazda elérhetőségéről, de az kizárólag az örökbefogadó döntése, hogy vele fel kívánja-e venni közvetlenül a kapcsolatot vagy sem, erre nem kötelezhető. Az örökbeadott kutyáinkról igyekszünk a nyilvános felületeinken hírt adni, amikor róluk az új gazdák beszámolót küldenek.




AMIKOR CSAK HIRDETÉSBEN TUDUNK SEGÍTENI...
Az elveszett, talált, valamint olyan kutyák esetében, akiket valamilyen okból nem tudunk gondozásba venni, minden esetben legalább a hirdetésben megpróbálunk segíteni, és így esélyt adni arra, hogy az eredeti gazdája rátalálhasson, vagy új gazdára találjon. A visszajelzések azt mutatják, hogy tekintettel a magas olvasószámra sokszor elegendő ez a támogatás is.

Sajnos minden kutya átvételére nincs lehetőségünk. Csak annyi kutyát vállalunk, amennyinek biztosítani tudjuk a szükséges orvosi ellátását, megfelelő tartását és ezekhez rendelkezésünkre áll az anyagi háttér is. Nem szeretnénk kutyagyűjtővé válni, védenceink számára az egyedi figyelem elengedhetetlen, így az ő érdekeiket tartjuk szem előtt akkor is, amikor egy-egy kutyára nemet vagyunk kénytelenek mondani.


AZ IVARTALANÍTÁSRÓL
Az ivartalanítás számunkra alapelv. Az utcán élő vagy kidobott kutyák és macskák, a nem várt és szükségtelen szaporulat és a tudatosan, haszonszerzésből szaporítóktól kikerülő kutyák és macskák száma a milliós nagyságrendet is eléri éves szinten, amelynek eredménye a több százezer elaltatott, megkínzott, kihasznált kutya és maska. Mi nem kívánunk ehhez a legkisebb mértékben, még a "csak egy alom jöjjön le, mindet szerető gazdához adom" típusú szaporításokhoz sem hozzájárulni sem szuka, sem kan védenceinkkel.


VÉDENCEINK ÖRÖKBEFOGADÁSA
A kutyáink (és a néha felbukkanó macskáink) örökbefogadására jelentkezők bemutatkozó levelük és személyes találkozás alapján, elsődlegesen a kutya, illetve macska igényeihez illeszkedően kerülnek kiválasztásra. Mindig az állat érdekeit tartjuk szem előtt, szeretnénk úgy gazdát választani számukra, hogy soha többé nem kerülhessenek olyan helyzetbe, hogy ismét új otthont kelljen keresniük. A gazdákkal az örökbeadás után is igyekszünk tartani a kapcsolatot, ennek köszönhetően folyamatosan kapunk híreket a kutyákról, macskákról. Ez szerencsére mind az itthoni, mind a külföldre örökbeadott védenceinkre is vonatkozik. Nem állítjuk hogy minden esetben sikerrel járunk az örökbeadást illetően, de törekszünk arra, hogy a gondozásunkba visszakerülő kutyák száma nagyon alacsony maradjon.

Kis csapatunk mindent megtesz annak érdekében, hogy a jelentkezők, ha nem is abban a kutyában, akit először kiválasztanának, de egy másik, akár újonnan érkező kutyában megtalálják a számukra és családjuknak megfelelő társat. Ennek érdekében próbálunk kapcsolatban maradni mindenkivel, aki a szempontjaink szerint megfelelő gazda lehet, komolyan gondolja az örökbefogadást és lemaradt egy kutyáról, hogy felvehessük velük a kapcsolatot akkor, ha olyan kutya érkezik a gondozásunkban, amely az ő elképzeléseiknek megfelelhet. De keverék kutyáknál ez nagyon nehéz, hiszen itt sokszor a külső alapján választanak az emberek, nem annyira a kutya karakterét tartják szem előtt.


NAPONTA LEGALÁBB 50 E-MAIL...

Megpróbálunk minden érkező levélre vagy üzenetre minél előbb válaszolni, ha ez nem sikerül azonnal, azért elnézését kérünk, de mindannyian napi munkánk, családunk, egyéb kötelezettségeink mellett végezzük a mentéseket. Mindannyian önkéntesek vagyunk, nem az Egyesület alkalmazottai.



IDEIGLENES BEFOGADÓK, AKIKNEK RENGETEGET KÖSZÖNHETÜNK

Végezetül, de nem utolsó sorban szeretnénk köszönetet mondani azoknak az ideiglenes befogadóinknak, akik biztosítják, hogy kutya és macska barátaink családban tölthessék napjaikat addig is, amíg gazdára várnak, megismerkedve a lakásban élés rejtelmeivel. Köszönet illeti támogatóinkat, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy a bajba kerülő, rászoruló keverék kutyákat gondozásba tudjuk venni, s a megfelelő ellátást biztosítani tudjuk számukra. S nem lehetünk elég hálásak mindazoknak, akik akár fuvarozásban, akár hirdetések megosztásában, kutyáink látogatásában, sétáltatásában, fotózásában vagy bármi egyébben segítenek, illetve azoknak, akik követik munkánkat, hírünket viszik, s ezzel védenceink számára nagyobb nyilvánosságot biztosítanak.

Mert minden a kutyákról szól