2012. szeptember 26., szerda

UGYE CHIP-SZ? - avagy a miskolci kóbor vizslabácsi története és gondolatok a chipezés fontosságáról...



2013. január 1-től minden kutyába kötelező egyedi azonosító chipet ültetni, de már 2010. július 1-től nem válthat tulajdonost egyetlen kutya sem anélkül, hogy chipet ne kapna. Ez a szabályozás vonatkozik nem csak az eladott, hanem az állatvédő szervezetek által örökbeadott vagy a gyepmesteri telepekről kiadott kutyákra is, érdemes tehát odafigyelni.

Sokan még mindig nem értik, hogy mire való ez az aprócska adattároló eszköz, amelyet a kutya nyakbőre alá ültetnek be egy egyszerű mozdulattal, minimális fájdalmat okozva. A chip egy azonosítószámot tartalmaz, amelyet a megfelelő eszközzel leolvasva hozzájuthatunk a kutya alapadataihoz, illetve az állatorvosok láthatják az oltási történetet, a tulajdonos elérhetőségeit is. Ez az információ kutyák életét mentheti meg, segítheti a hazajutásukat, de szélsőséges esetekben a felelősség megállapításánál is figyelembe vehető pl. kutya okozta autóbalesetek esetében.


A hétvégén történt, hogy a miskolci Minimentők Csapatának kérésére, akik alapvetően a helyi gyepmesteri telepről igyekeznek minél több kutyát gazdához juttatni, hogy elkerülhető legyen az altatás, de befogadóhelyük nincs, gondozásba vettük egy napok óta utcán kóborló, idős magyar vizsla keverék kan kutyát. Ők segítettek felkutatni a kutyát, hiszen a várost járta, mi pedig "mozgó célpont" miatt nem ülünk autóba. Sikeres volt a begyűjtési akciójuk, s egyetlen éjszakára el is helyezték a kutyát. Sajnos az időpontok alakulása miatt már nem tudtak chipet olvastatni, s saját leolvasójuk nincs,  ez az ellenőrzés elmaradt, de nem is jelentett sem náluk, sem a környező menhelyeken, gyepmesteri telepeken, állatorvosoknál egy idős, elveszett magyar vizsla keveréket, így sem a hivatalos (chip), sem a nem hivatalos (hirdetés, bejelentés) szálak nem tudtak összefutni.

Tegnap Balázs és Andi elautóztak Miskolcra, s elhozták Vazul bácsit, akiről a mi állatorvosunknál azonnal kiderült, hogy chipes. Telefonon felhívva a gazdát azt is megtudhattuk, hogy a kutya tényleg elveszett, de ők visszavárják, nem kitették, mint ahogy sajnos sokszor az idős kutyáknál lenni szokott. A fuvarosokkal egyeztetve, s a visszafuvarozás költségeit magukra vállalva, Vazul még tegnap éjjel visszakerült eredeti otthonába. Ez azt is jelentette, hogy Balázs és Andi hajnalra értek haza, amiért nem lehetünk nekik elég hálásak!



Vazul gyors hazatalálását a chip és több szervezet több állatvédő szemléletű önkéntesének együttműködése biztosította. Chip nélkül úgy, hogy az eredeti gazda különösebb erőfeszítést nem tett a kutya megtalálására, Vazul lehet, hogy az utcán végezte volna. Mert bár a chip tényleg tartalmazza a gazda adatait, de ne feledjük: a hétköznapi járókelők nem hordanak magukkal chipleolvasót, s senkitől nem várható el, hogy egy ismeretlen kutyát a kocsijába téve elvigye egy állatorvoshoz leolvastatni. Ellenben ha a kutyánk nyakörvére továbbra is rárakunk egy a nevünket (vagy a kutya nevét) és a telefonszámunkat tartalmazó bilétát, egy hétköznapi járókelő is segíthet az elveszett kedvenc hazajutásában, akár az életét mentve meg ezzel.

A legfontosabb azonban, hogy tartsuk az állatainkat a saját területünk határain belül, hiszen a kóbor kutyák balesetek áldozatául válva emberi sérüléssel vagy jelentős károkkal járó baleseteket is okozhatnak, amelyekért mi leszünk a felelősek. Mint ahogy azért is mi vállaltunk felelősséget, hogy kutyát tartunk.

VIN látogatás - 3 nap a német partnerszervezettel


A németországi Vizsla-In-Not nevű partnerszervezetünk néhány tagja ellátogatott hozzánk augusztus végén. A rövid, de annál tartalmasabb út élményeiről az alábbi levélben számoltak be tagtársaiknak, amelyet egyúttal nekünk is elküldtek. 
Dórinak nagyon köszönjük a fordítást!

„Kedves ViN-esek,
Augusztus 24 és 26 között négy ViN-taggal (Martina Zürn, Petra Drach, Heike Döring és Klaus-Uwe Haake) Budapestre látogattunk.
Az út azzal kezdődött, hogy megpakoltuk a Transportert. Az elmúlt hetekben a szélrózsa minden irányából kaptunk postán vagy személyesen leszállítva tárgyi adományokat hatalmas mennyiségben. Kutyaeledel, takarók, pórázok, nyakörvek, hámok, játékok, kutyakabátok, szállító boxok, tálak... Ezek nagy része a tagjainktól származott és a náluk is gyűlt össze, méghozzá olyan  menniységben,  hogy a Haake és a Döring-Lansing család garázsa már a térbeli határait feszegette. A Transporter rakodó terében is a legkisebb szeglet is ki lett használva, a kocsi zsúfolásig meg lett töltve.
Nagyon szépen köszönjük a következő adományozóinknak: 
  • Steenken/Müller család
  • Hollasch család
  • Annette Szauter
  • Wörmer család
  • Heuer-Herrmann család
  • Ostermeier család
  • Jungmann/Dickmann család
  • Antonia Schnur
  • Petra Pfäffle és Aaron
  • Drönner család
  • Hartgen család
  • Frau Möllmann
  • Drach család
  • Nicole Fuchs
  • Gabriela Wendling
  • Heike Otte
  • Angela Jostmeier
  • Raiffeisenmarkt Borken-Burlo
  • Fressnapf Kassel-Lohfelden
  • Martina Sellmann
  • Autovermietung Terstappen

Pénteken reggel 8-kor indultunk el Kasselből, hideg, 13 fokos időben. Budapest a 12 órás út után szinte trópusi meleggel, 38 fokkal fogadott minket.
Az első esti program egy hosszú-hosszú beszélgetés volt a Futrinka Egyesület vezetőjével, Mosó Adriennel.

A szombati napunk egy látogatással indult a Felicavet rendelőben, amely egy állatkórház Budapesten, és akikkel a Futrinka Egyesület már évek óta sikeresen együttműködik.
A bejáratnál egy fiatal vizsla fiú fogadott minket, aki a Futrinka egyesület védence volt, így került eredetileg a Felicavetbe, és a két hetes ott tartózkodását követően az egyik ott dolgozó fogadta örökbe.

Az állatkórházban végigvezettek bennünket a légkondicionált vizsgáló és műtő termeken, és megnézhettük azt a helyiséget is, ahol a pácienseket a nagyobb beavatkozásokat követően ápolják.




Eredetileg tervben volt egy gyepmesteri telep meglátogatása is aznap, de le kellett mondanunk, mivel ott szopornyica-fertőzés ütötte fel a fejét, és magától értetődő volt, hogy nem akarjuk a vírust Tárnokra behurcolni. A következő látogatásunk alkalmával majd sort kerítünk erre is.
Az állatkórházbeli látogatás után Budaörs felé vettük az irányt. A Budapest és Tárnok között fekvő  városban minden évben megrendeznek egy utcafesztivált, ahol a Futrinka Egyesület egy adománygyűjtő standdal szerepelt, hogy bemutathassa az Egyesület munkáját, és örökbe adásra váró kutyákat az érdeklődőknek. Itt alkalmunk nyílt megismerni több fiatal Futrinka tagot is akik nagy elkötelezettséggel végzik feladatukat. Néhány kutya is ott volt velük Tárnokról, ők is türelmesen időztek a standnál. 





Végezetül Adrienn elvitt minket, ahogy ő mondta, egy „instant” városnézésre Budapesten:  légkondicionált autójából nézhettük végig a város főbb látnivalóit, aminnek nagyon örültünk, mert a hőmérséklet megint 40 fok körül járt odakint.




Adrienn vezetésével aztán elindultunk a Transporterrel Tárnokra, a Futrinka Egyesület telephelyére. Az út Budapest és Tárnok között kb. 25 perc volt, ezt az utat az egyesület tagjai naponta, nem ritkán naponta többször is megteszik. A telephelyen kennelek fogadtak minket, amelyekben főként kiképzésében részesülő németjuhászok laknak. Itt a Futrinka három különálló kennelsort, három nagy kifutót és egy kisebb épületet bérel. Az ott lévő csapattagokkal közösen kipakoltuk az adományokat, és a kis épület elé raktuk őket.


A Futrinka telephelyéről már kívülről is látszik, hogy ápolt, szinte csillogóan tiszta környezetet biztosít az ott állomásozó kutyáknak. A gondoskodás egyik jele például, hogy mindegyik kennelre kifüggesztettek egy nedves lepedőt a tűző napsütés ellen, és egy kicsii medencét is feltöltöttek a kifutón, hogy a kutyák lehűthessék magukat és mindig árnyékra lelhessenek.


Miután az eddig ott dolgozó állatgondozónak magánéleti okokból fel kellett adnia állását, sikerült egy új embert találni a feladatra, Kassai Danit, aki már sok tapasztalatot szerzett más menhelyeken. Nagy szakértelemmel, sok szeretettel és empátiával gondozza a kutyákat. Különösen az nyűgözött le bennünket, ahogyan a nehezebb természetű kutyákat kezeli. Mindig ott van mellette siket és nagyon különleges keverék kutyája, akit szintén bevon a kevésbé szocializált kutyák tréningjébe.

Az épp aktuálisan ott lakó kutyák mindegyike járt kint a kifutóban a látogatásunk alatt, így volt lehetőségünk játszani velük, simogatni, megismeri őket, vagy megnézni Kassai Dani tréningjét velük. Számtalan vizsla és tündéri vizsla keverék mellett találkozhattunk a „griffon” típusú, drótszőrű német vizsla kannal, Tabooval,


 a bajorhegyi vérebbel, Terkával,

és természetesen a bohóccal, Malekkal,


aki mindannyiunkat elbűvölt, úgyhogy nagyon reméljük, hamarosan a segítségünkkel új otthont talál magának. Mindegyik kutya az elégedettség és gondozottság benyomását keltette.
A segítők elmesélték nekünk, hogy mindegyik kutya legalább háromszor kiengedésre kerül naponta, vagy azért, hogy a kifutóban játszhasson a többiekkel, vagy azért, hogy valamelyik egyesületi taggal sétálni mehessen. Ez azért nagyon fontos, mert a kutyák így kint el tudják végezni a dolgukat, ezáltal a szobatisztaságot is tanulják, amivel sikeresebben lehet őket örökbe adni.


  

Néhány további kép a telephelyről: 







A Futrinka távlati tervei között szerepel egy olyan telek vásárlása, ahol egy kőépület biztosítja majd az ott lakás lehetőségét az állatok gondozóinak, a nehezen örökbe adható kutyák számára egy kis tanyát lehet kialakítani, a jelenlegi kennelek helyett kutyaházakban lakhatnak az ebek, és van lehetőség egy karanténhelyet is kialakítani. Az ezzel kapcsolatos fejleményekről majd mi is hírt adunk a továbbiakban.
Vendégeskedésünk utolsó napja egy közös vacsorával zárult a Duna parton Adriennel és Rékával, akit sok ViN-tagunk ismerhet még az együttműködésünk kezdetének idejéből. Rékát és Adriennt a mély barátságon túl a feltétel nélküli önfeláldozás is összeköti, amellyel az állatvédelemért és a rájuk bízott kutyákért dolgoznak.

Az útról azzal a büszke érzéssel tértünk haza, hogy nagyon nagy szerencsénk van, hogy együttműködő partnerünknek tudhatjuk a Futrinka Egyesületet, amelynek tagjai ilyen magas színvonalon végzik az állatvédelmi tevékenységet.
Hálásak vagyunk Mosó Adriennek és a csapatának az élménydús napokért Budapesten, Budaörsön és Tárnokon, és örömmel nézünk a további együttműködés elébe az elkövetkező években.”

2012. szeptember 4., kedd

Vizslás Falinaptár 2013-ban is! A te kutyád is szerepelhet benne!

Frissítés (2012 október) : a naptár elkészült, íme a tudnivalók >>>
http://magyarvizslasos.hu/vizslanaptar2013.html



Tavaly Futrinka-barátok javaslatára készítettük el vizslás falinaptárunkat, aminek - ahogy reméltük - hatalmas sikere volt. Így idén is szeretnék a VIZSLA GAZDIKNAK örömet szerezve megjelentetni a 2013-as Vizslás Futrinka Falinaptárat.

KÜLDD BE KEDVENC VIZSLÁD FÉNYKÉPÉT és akár szerepelhetsz a Futrinka Egyesület 2013-as falinaptárában!

A 2012-es naptárunk így néz ki


TUDNIVALÓK, FELTÉTELEK:

1.       Válassz ki egy vagy több kedvenc fényképet kutyádról. Nem csak portrékat, hanem úszó, futó, vadászó, labdázó…stb. képeket is várunk. Akár lehetnek ünnepekhez kötöttek is, vagy csak lustálkodósak.

2.       A naptárba kis és nagy képek kerülhetnek be. A képeknek ezekkel a minimum paraméterekkel kell rendelkezniük:
Kis kép esetében: minimum 1000 x 800 px méretű álló vagy fekvő képet tudunk felhasználni.
Nagy képek esetében minimum 2598 x 1866 px méretű fekvő képet várunk.

3.       A képet kérjük, hogy a
futrinka2011@gmail.com címre küldjétek! Kérjük, írjátok meg, hogy ki látható a képen. (ha Futrinkás volt, akkor a Futrinkás nevét is)

4.       A naptárban megjelenő képeket a magyar vizsla fajtamentés önkéntesei fogják kiválasztani. A kiválasztott képek készítőitől a megjelenéshez beleegyezési nyilatkozatot fogunk kérni.

5.       Beküldési határidő: 2012.szeptember 30.

A falinaptárt ajándékba adjuk azoknak, akik támogatják a magyar vizsla fajtamentés munkáját. Az adományból befolyt teljes összeget a nálunk állomásozó kutyák orvosi és egyéb költségeire, illetve élelmezésükre fordítjuk.

Nagyon szépen köszönjük, ha vizslás fotóddal támogatod a kezdeményezésünket!

Magyar vizsla fajtamentés
Futrinka Egyesület