2012. február 28., kedd

Befogadás - akár önkéntes munkatársként is?

frissítés - Febr.29.: A fajtatiszta kisvizslára már több befogadó is jelentkezett, de a két kis keverék babát senki sem szeretné ideiglenesbe vagy véglegesbe? És ugyaninnen egy felnőtt kan vizslát is el kell hoznunk, neki is ideiglenes befogadót keresünk! Hamarosan lesz több infónk a kiskutyák nemét illetően!

Ismét ideiglenes befogadó(ka)t keresünk (elsősorban Budapesten vagy környékén) három 4 hónapos magyar vizsla gyerkőc számára. (1 fajtatiszta, 2 keverék)...

Olyan hely kellene, ahol nincs másik kutya, vagy ha van is, minden szükséges oltással rendelkezik, mert a babák előélete ismeretlen, akár betegséget is hordozhatnak. Olyan befogadók kellenének, akik tudják, hogy mit jelent egy babakutya nevelgetése, s azt is, hogy mi történik, ha egy babakutya beteg: aki nem ijed meg, aki nem esik kétségbe, hanem az állatorvosi utasítások alapján támogatja a kezelést, teszi a dolgát. Nem könnyű feladat, tudjuk. Viszont ha nem találunk befogadókat, nem tudjuk ezt a három vizsla gyerkőcöt a gondozásunkba venni.



Sokszor, sokaktól halljuk, hogy sokan elveszítették a munkahelyüket, hogy nincs miből megoldaniuk a család fenntartását, hogy létbizonytalanságban élnek. Mi sem vagyunk tehetősek, de a babák körüli önkéntes munkáért legálisan tudnánk valamennyit, ha nem is túl sokat fizetni annak, aki vállalja amellett, hogy az állatorvosi ellátásukat, élelmezésüket, plédeket, etetőtányérokat, parazitamentesítésükhöz szükséges dolgokat mi biztosítjuk.

Ha valaki azért nem mert eddig vállalkozni, mert a sajátját is nehezen látja el, erre ez a lehetőség megoldást jelenthet, nekünk pedig hatalmas segítség.

Kérjük titeket, segítsetek, s így talán egy icipicit mi is segíthetünk valakinek, akinek most számíthat pár forint és figyelem. Ajánljatok minket ismerőseitek figyelmébe, hogy együtt megtalálhassuk a megoldást. Címünk:magyarvizslasos@gmail.com
Köszönjük!

2012. február 27., hétfő

12 vizslánk lett gazdis egyetlen nap leforgása alatt

Február 18-án szombaton jó napot zártunk: 12 vizsla védencünk lett gazdis egyetlen nap alatt! Közülük 10-en Németországba utaztak, ketten pedig belföldön találtak új otthonra.

A németországi utazás nem volt egyszerű. Rengeteg egyeztetés előzte meg, és a szélrózsa minden irányából kellett előző este és aznap hajnalban összegyűjteni az utazókat.

 Részletek Ildikó németországi úti beszámolójából: (két német dogunk és Marley, a gordon szetter is az utazók között volt)

Hajnali kelés...Sebaj! ... benne vagyok a kutya-vérkeringésben. :-)

Összeszedtük Mirtuszt ideiglenes befogadójától, aztán irány Tárnok. Csúsztunk majdnem egy órát, de kiértünk, ez a lényeg. :) Bepakoltunk. Mentünk és mentünk. És imádok menni. És csak nézni, ahogy szaladnak a csíkok ott középen és néha hátraszólni, hogy "De nagy a csend hátul, ki az okos kutya?", vagy azt, hogy "Scooby, ha megtennéd, tartsd már vissza a következő pukit, mert kiolvad a szélvédő előlünk!". Na, maradok a tényeknél!

 Arról, hogy hogyan várták a vizslákat, nem tudok írni. Nem lehet. Nem csak pár kép lett homályos, hanem a szemünk is...Szerintem (Balázsé is, de hát ezt nem mondom, mert ő férfi. :-D ). Ott álltak a leendő gazdik, fényképezőkkel, pórázzal, jutifalattal, mosolyogva, reménykedve. És nekem meg kiesett a szívem (bocs, hogy nem vagyok objektív, de hihetetlen volt az az érzés). Kinyíltak az ajtók és jöttek a vizsik kifelé. Egy-kettő...Nevek, összetalálkozások, mosolyok, dzsembori. Családok születtek a szemünk előtt. Nagy egymásratalálások. És a hölgy, akinek nem tudom a nevét, úgy ölelte meg a sovány, megszeppent vizslát, hogy egyből tudtam, hogy hazaért a sárga kutya. És akkor megint sürgősen elvonultam "orrot fújni". Szóval boldogság, öröm. Tényleg nem tudom egyenként elmondani, hogy melyik kutyának ki hogy örült, mert ez egy akkora egységes örömenergia volt, hogy szerintem ettől kezdett olvadni a hó még Svédországban is...

De valaki hiányzott. Plató nem jött elő. Csak ült a boxban betojva. Sok volt neki az út, a hajnal, a sok ember és kutya és kiakadt kicsit szegénykém. Csak vicsorgott és halálpánikban volt. De megoldottuk. Beszéltem hozzá sokat, kapott enni, és amikor eloszlott a tömeg egy kicsit, Balázs kitalálta a tutifrankót és kiengedtük, hagy szaladjon. Ment pár kört, bebújt a kuka mögé és lassan, nagyon lassan sikerült rátenni a pórázt (Anitának nagy érdeme van benne, mert ő simizte addig a kutyát, amíg ez sikerült). A gazdái nagyon türelmesek, hihetetlen népek! Látták, hogy gond van vele, de nem pucoltak el, hanem próbálták felvenni a kutya ritmusát. Meg is állapítottuk, hogy ilyen szempontból keletebbre vagyunk 800 km-rel meg ezer évvel. Kb. egy órába tellett, mire feloldódott, csóválta a farkát és az új gazdik kocsijába már magától szállt be. Nagyon-nagyon várom a híreket róla!

Hazafelé még megálltunk az adományért. Heike is egy hihetetlen csajszi! Nagyon sok kaját hozott.  Csodanyugi volt hazafelé. Teli autó, a zsákok mocorogtak, de nem szóltam hátra, hogy "Na, de nagy a csend, ki az okos zsák?". Balázs tüneményrendes volt, mert hazafelé, amikor már látta, hogy egyenes az út és van életbiztosítása is, engedte, hogy vezessek.

Nem is tudom leírni, hogy milyen jó kis út volt. De hidd el, azonnal indultam volna vissza, ahogy hazaértünk. És mennék újra, ezredszer is, bármikor. És kívánom, hogy mindenki menjen, aki tud, mert ez akkora élmény volt, amihez jobb tollú ember kell, mert én nem tudom megfogalmazni. Ez az az érzés, amikor akkora erőt kapsz, hogy kedved lenne elindulni, keresztet varrni a köpenyedre és visszafoglalni Jeruzsálemet!

Köszönöm szépen!


Szeretnénk köszönetet mondani:
  • az ideiglenes befogadóknak, akik sajátjukként szerették, ápolták védenceinket, vigyáztak rájuk és nem bánták, hogy hajnalban kellett kelniük, hogy átadják őket a fuvarosainknak
  • a szombat hajnali fuvarosoknak, akik nem bánták,hogy a hidegben, hóban hajnali 2-kor kellett kelniük (vagy le sem feküdniük ... )
  • Májer Balázsnak, Fenének (alias Szabó Ildikónak), Mosó Atinak és barátnőjének Anitának, hogy az utolsó pillanatban bevállalták hajnali indulással az egész napos túrát
  • Rékának és Polginak, hogy ISMÉT kölcsönadták egész napra az autójukat!
  • A MI Lacinknak, hogy hajnalban ő is ott volt és segített bepakolni a kutyákat
  • És mindenkinek aki a háttérben szervezkedett, drukkolt...

Adományokat is kaptunk

Az új gazdik várják a kutyákat
Az érkezés pillanatai
Salamon érkezése


Orom kiszállása
Csini az új gazdival
Mirtusz érkezése

Gida új gazdimamájával
Wulfi repülőstartra kész :)
Ginzeng is révbe ért



Vasárnap az új szerkójában

Plató - aki kicsit megijedt a tömegtől és az eseményektől, de este már kaptunk róla a hírt, hogy rengeteget oldódott

Plató az új gazdikkal otthon
Mamó az új gazdiapujával

Ugyanezen a napon Duncsi és párja gazdihoz vitte Csóvit és Fédrát, mindkettőjük veszprémi lakos lett. Az utazás előtt pár órát együtt töltött a két leányzó, volt is nagy játék és rohangálás. Az alábbi kép jól mutatja, hogy míg Csóvi illedelmesen koldul, addig Fédra visítva-tutulva követeli a jutalomfalatot :-))

Fédra és Csóvi

Csóvi befogadójának, Zsuzsinak köszönjük azt a mérhetetlen szeretetet, amivel Csóvit fogadta és vigyázott rá ebben az egy hónapban!

Csóvi az új gazdikkal

Fédrának sem volt ideje szomorkodni: a vácszentlászlói gyepmesteri telepről való érkezése után másnap már meglátogatta egy érdeklődő család, és rá 1 hétre már költözhetett is új otthonába! (Közben átesett az ivartalanításon, és ideiglenes befogadónál lábadozott pár napot - Lacinak és Zsuzsinak is köszönjük szépen a pesztrálást!). Fédra társa Dió, egy tündéri vizslafiú lett. Fédra megpróbálkozott azzal, hogy ő legyen a falkavezér a kutya-rangsorban, de hála Heni, a kutyatrénerünk profi tanácsainak, és a család türelmes, kitartó munkájának, Fédra lassan kezdi megtanulni, hogy Dió nem legyőzendő ellenség, hanem jóbarát :-)

Fédra az új gazdiapuval

Mind a 12 vizsinek nagyon sok boldog gazdis évet kívánunk!!!!

2012. február 25., szombat

Rozina gazdit és támogatókat keres!


Rozina, a 12 éves magyar vizsla szuka Szombathely környékéről érkezett a Futrinka Egyesülethez 2012 Február elején. Gazdája meghalt, és ő árván maradt, így került a gondozásunkba. Jelenleg ideiglenes befogadónál lakik, akihez NAGYON ragaszkodik, hihetetlenül kedves, csóválós, bújós öreganyó. 

Rozina

 Sajnos az egészségi állapota már nem tökéletes: emlődaganatai mellett lépén is tumort találtak, ami műtétet igényel. Rozina viszont köszöni szépen, egyelőre remekül van, élénk, csóvál, étvágya remek, szobatiszta, gyönyörűen szót fogad az "ül/fekszik/marad/gyere" vezényszavakra. Kicsit már szenilis, néha pár pillanatig nem ismeri meg imádott befogadóját, ilyenkor morgolódik (de nem harap!), majd pár perc múlva már megint csóvál és bújik. Az átlagnál jóval ragaszkodóbb: mindenhová árnyékként követi pótmamiját, de egy kutyatréner segítségével napról napra okosabb és ügyesebb lett: már nem sír, ha egyedül hagyják a lakásban, és idős kora ellenére kifejezetten élvezi a tanulást!
 
Ami a legfontosabb: Rozinának élete hátralévő részére szeretnénk egy SZERETŐ GAZDIT találni! Rozina világéletében lakáskutya volt, imádja a meleg takarót, a gazdi közelségét, a rövid sétákat és a sok simogatást! Érdeklődni lehet róla a magyarvizslasos@gmail.com címen, rövid bemutatkozó levéllel.

(További képek Rozináról itt: http://gallery.site.hu/u/morzsa/futrinkautca/album241/rozina )

Február 28., késő este: Rozina rosszul lett, a befogadója taxival rohant be vele a rendelőbe (így volt a leggyorsabb), nehéz légzés és kőkemény pocak voltak a tünetek. A rendelőben megállapították, hogy súlyos belső vérzése van, amit valamelyik daganata okozhatott. Csak egy azonnali műtét segíthetett, vagy az sem. Az orvos 30% esélyt jósolt a túlélésre. Rozina sajnos nem bírta ki, a vérátömlesztés ellenére is elvérzett...itt hagyott minket. 
Drága Rozina, Nyugodj békében! Most már nem fáj semmi!
Drága Edina! Köszönjük szépen, hogy azonnal felajánlottad segítséged, és - bár sem minket, sem Rozinát nem ismerted - azonnal befogadtad őt otthonodba, sajátodként szeretted őt, meleg kabátot varrtál neki, sétáltál vele hóban-fagyban, türelmes voltál vele akkor is, amikor sírdogált, álltad a szomszédok szitkait, amikor távozásodkor visszhangzott a lépcsőház az utánad síró vizsla-anyóka hangjától, aki már 1 nap után úgy ragaszkodott hozzád, mintha 12 éve a gazdija lennél. Köszönjük, hogy türelmesen tanítgattad, Heni (kutyatréner segítőnk) szuper tanácsainak és a Te kitartásodnak köszönhetően Rozina idős korában is lelkesen tanult és figyelt, sőt már játszani is elkezdett megtanulni - épp a labdázással ismerkedett. A nyüsszögés is enyhült már, Rozina okos kutya volt, megértette, hogy mit vársz tőle. Köszönjük, hogy elkísérted őt az orvoshoz akkor is, amikor a vizsgálatok folytak és tegnap is, amikor életveszélyben volt. Nem tudjuk szavakkal kifejezni azt a hálát, amit érzünk! Rozina az utolsó percig érezhette a jelenléted, a szereteted, az érintésed. Neki Te voltál A Gazdi.


Kedves Vizsla-rajongók! Rozina után maradt egy viszonylag magas összegű számlánk (oltás, chip, gyógyszerek, száraztáp, és a műtét....), amelyet még ki kell fizetnünk. Ha bármilyen kis összeggel szívesen támogatnád Rozina műtéti és egyéb költségeit, adományodat ide utalhatod:

Futrinka Egyesület
10404089-49575251-57561000
A "megjegyzés" rovatba kérjük ezt írd: ROZINA

Nagyon szépen köszönjük Nektek!


Az eddig befolyt adományok Rozinának (Köszönjük szépen!!!)
  • M.Mónika 5.000 Ft
  • K. Ilona 3.000 Ft 
  • M.Dóra 2.000 Ft
  • N. Szabolcs 5.000 Ft
  • B. Ágnes 10.000 Ft
  • P. Andrea 1.000 Ft
  • L. Ádám 5.000 Ft
  • N. Nóra 1.300 Ft
  • A.P. Sándorné 5.000 Ft
 

2012. február 23., csütörtök

Frici tornázni szeretne - Ideiglenes befogadót keres!

Ismét nagy szükségünk van a segítségetekre.

Frici, a 2-3 év körüli magyar vizsla kan pár napja érkezett a gondozásunkba. 
FRICI
Frici története: tavaly szeptemberben találták, elütve, sérült lábbal. Előkerült a gazdi is (egy idős néni), aki nem kérte vissza a kutyát, a befogadók pedig nem műttették meg Frici sérült lábát, mert nemtudták volna vállalni az utókezelést, kontrollokat, stb. :-(

Az eredmény: egy vagy több kezelés nélkül hagyott sérülés, és egy sántító, beteg lábát nem használó vizslafiú. A vállkörnyéki izmok jelentősen sorvadtak, ezért tűnik úgy, hogy rosszul áll a kulcscsontja.

Képek róla: http://gallery.site.hu/u/morzsa/futrinkautca/album389/frici/

Orvosi szakvélemény: ha nem akarjuk, hogy végleg elsorvadjanak az izmai, (aminek akár amputáció is lehet a vége!), sürgősen fizikoterápiára van szüksége, s tornáztatni kell, naponta többször. Ezt Tárnoki kennelsorunkon nem tudjuk megoldani, ezért sürgősen IDEIGLENES befogadót keresünk Frici számára (Budapesten)! Tapasztalt befogadóra van szükségünk, aki vállalja a tornáztatást is. Ehhez Luca, egy kutyákra szakosodott fizikoterapeuta.gyógytornász az elején segítséget nyújtana, (házhoz megy), s a későbbiekben a leendő befogadó már egyedül is tudná tornáztatni.

 
Ha valaki vállalná Frici ideiglenes befogadását (becslésünk szerint 1-3 hónapról lenne szó), kérjük, írjon nekünk a magyarvizslasos@gmail.com címre!

Ha bármilyen kérdés felmerül, szívesen válaszolunk!

Köszönjük!

2012. február 9., csütörtök

Adó 1%: Te is tehetsz csodát!

Kedves Vizslabarátok!

Elérkezett újra az adó 1%-nal felajánlásának időszaka. Mint tudjátok, egyesületünk semmilyen állami támogatásban nem részesül. Az általatok felajánlott adományokból a bajban lévő kutyákon (magyar vizslákon, német dogokon, tacskókon és esélytelen keverékeken) tudunk segíteni.
 



KÉRJÜK, GONDOLJ RÁNK ÉS VÉDENCEINKRE ADÓD 1%-NAK FELAJÁNLÁSAKOR!

(Amennyiben már megtetted, nagyon szépen köszönjük!)


MIT KELL TENNED?


Ezen a linken letölthető a KITÖLTÖTT formanyomtatvány, amihez részletes leírást is találsz. 

Röviden: tedd borítékba, írd rá a megadott adataidat, zárd le, írd alá keresztben a ragasztásnál és add le a munkahelyeden vagy postázd el. Ugye tényleg csak pár perc?

Sajnos ma Magyarországon a munkavállalók mindössze fele (!) él ezzel a lehetőséggel, pedig csak pár percig tart és valós, jelentős segítséget jelent a non-profit szervezeteknek!


Sokan kérdezik, hogy ha nincs lehetőségük kutyát befogadni, akkor miben tudnak segíteni.


Összegyűjtöttünk pár ötletet, amik bár apró dolognak tűnhetnek, nekünk mégis hatalmas lehetőséget jelentenek:


1. Kérlek, hogy küldd tovább ismerőseidnek, barátaidnak, rokonaidnak ezt a bejegyzést, vagy mesélj nekik a Futrinka Egyesületről, és kérd meg őket, hogy támogassanak minket.
Tedd ki iwiw, facebook üzenőfaladra ezt a linket:


2. Ha ismersz olyan embert az ismerősi körödben, aki eddig nem rendelkezett az adója 1%-kor, kérlek, hogy segíts neki kitölteni! Nekünk minden ember felajánlása nagy segítség!


3. Anyagi lehetőségeink szűkösek, így mi nem tudunk óriásplakáton vagy országos tv csatornán megjelenni hirdetéseinkkel, inkább minden beérkező adományforintot a kutyákra költünk. Viszont mi is szeretnénk, ha minél többen nekünk ajánlanák fel 1%-ukat. Amennyiben van lehetőséged, kérlek, hogy nyomtasd ki a 4 plakát bármelyikét és ragaszd ki engedélyezett helyre (állatorvosi rendelő, helyi hirdetőtábla, kutyakozmetika, lépcsőházba, munkahelyre) vagy csak osztogasd kutyasétáltatás közben más kutyásoknak. Elektronikusan is terjesztheted bármelyik plakátot!



4. Terjeszthető a kisfilmünk is, már csaknem ötszázan látták!


5. Folyamatosan keresünk ideiglenes vagy végleges gazdákat kutyáink számára. A friss gazdikereső plakátjainkat itt találod. Egész évben folyamatosan frissítjük. A mi ismerősi körünk véges. Amennyiben van kedved terjeszteni, nyomtatni, kiragasztani, tedd meg! Hátha valaki pont a mi védenceink között találja meg álmai kutyáját! Elektronikusan is terjesztheted bármelyik plakátot!



6. Akinek van bármilyen ötlete a terjesztéssel kapcsolatban, oszd meg velünk. Pl: egy önkéntesünk segítségével egy pizzafutár cég felajánlotta, hogy a rendelt pizzák mellé kiviszi a szórólapunkat. Nekünk minden lehetőség sokat jelent!


7. Szeretnénk elérni a Magyarországon élő és adózó külföldieket, akiknek nagy része nem is tud erről a lehetőségről, hogy pénz nélkül segíthet hazai szervezeteknek, akiknek ez létezést jelentheti. Kérlek, hogyha van ilyen ismerősöd, vagy esetleg olyan cégnél dolgozol, ahol ők is jelen vannak, szólj, és mi eljuttatjuk részedre az angol nyelvű tájékoztatónkat, amit tovább küldhetsz, kirakhatod a faliújságra. (Email címünk: info@futrinkautca.hu )


8. Keress minket a facebook-on, ott mindig az aktuális híreinkkel találkozhatsz!

https://www.facebook.com/magyarvizslasos

Köszönjük, ha próbálsz segíteni!

Fontos: Az állam novemberben értesít minket az összegyűlt összegről. Sajnos nem kapjuk meg, hogy név szerint ki adományozott, ezért itt szeretnénk megköszönni, ha gondolsz ránk és védenceinkre!


Köszönjük!


üdvözlettel:

a Futrinka Egyesület csapata
http://www.magyarvizslasos.hu

Forest SÜRGŐSEN befogadót keres!

Forestet még ma el kell hoznunk mostani befogadójától, és nincs rá másik ideiglenes befogadó jelölt. Sajnos egyelőre tárnoki kennelsorunkra kerül, amíg nem lesz jelentkező - egyelőre nincs más megoldásunk :-( A kennel nem ideális sem a sebgyógyulás szempontjából, és Tárnokra a gyógytornász sem fog tudni kijárni hozzá. Tényleg nem tudja senki sem vállalni az elhelyezését? :-( Nagyon reménykedünk, hogy lesz számára egy befogadó!

Amit tudni kell róla:
- 7 év körüli ivaros kan
- a 2.kerületben találták kb. 1 hete, továbbra is eredeti gazdáját keressük, de ha nem lesz meg, akkor Forest örökbe fogadható lesz majd!
- jelenleg is ideigl. befogadónál lakik, de ő sajnos nem tud vele eleget foglalkozni.
- Forest nagyon mozgékony, a sérült lába ellenére
- jelenleg kötést/zoknit hord, de figyelni kell rá, mert hajlamos piszkálni a sebét
- orvosi és egyéb költségeit mi vállaljuk, valószínűleg fizikoterapeuta is járni fog hozzá alkalmanként (házhoz megy)
Aki tudná vállalni Forest ideiglenes befogadását, kérjük, jelentkezzen a magyarvizslasos@gmail.com címen vagy a 06-30-9867-202 telefonszámon! Köszönjük szépen!
 

2012. február 5., vasárnap

Túl macerás a banki utalás? Adományodat már sárga csekken is küldheted!



Elkészültek az előre nyomtatott sárga csekkjeink, mellyel pofonegyszerűen juttathatod el adományodat a Futrinka Egyesületnek: ugyanúgy működik, mint a megszokott, jól ismert többi sárga csekk: csak az összeget és a te adataidat kell kitölteni, a címzett (=Futrinka Egyesület) már előre ki van töltve rajta, így bármelyik postán befizetheted adományodat!

Ha szeretnél ilyen csekket, vedd fel velünk a kapcsolatot az info@futrinkautca.hu címen és mi postán vagy személyesen eljuttatjuk számodra a kívánt darabszámot!



Ne feledd, sok kicsi sokra megy, akár havi 500 Ft adomány is óriási segítség védenceinknek!

Itt >>>>  pedig arról olvashatsz, hogy mire is költjük az adományokat...

A csekkek nem csak a magyar vizsla fajtamentés, hanem a Futrinka Egyesület egyéb védenceinek támogatására is felhasználhatóak! A csekkre ráírhatod, melyik tevékenységi csoportunkat szeretnéd támogatni:
vizsla / tacskó / dog / "alap" (keverék védenceink)

Tacskó fajtamentés >>>  http://tacskosos.blogspot.com/2011/07/lemondasz-javunkra-200-ft-rol.html

Német dog fajtamentés >>> http://nemetdogsos.blogspot.com/2011/06/segitsetek-hogy-tovabbra-is.html

Alap tevékenységi csoport >> http://futrinka-alap.blogspot.com/2011/07/letszam-stop-telthaz-visszatero.html

Mire költjük az adományokat?

Nélkületek - támogatók - nélkül nem tudnánk megmenteni ennyi segítségre szoruló, kidobott, kóbor, gyepmesteri telepeken és menhelyeken szomorkodó-fagyoskodó, gazdája által megunt, leadott magyar vizslát. Adományaitok az ő ellátásuk költségeire fordítódnak, de sokan nem látnak bele, hogy pontosan mire, mennyit, hogyan kerülnek elköltésre ezek az összegek.


Ezért felmerült bennünk, hogy megmutassuk: pontosan mennyibe is kerül egy kutya megmentése.

Vegyünk egy egészséges kutyát. Ilyenből ugyan keveset látunk, de e képzeletbeli vizslának nem váladékos a szeme, nem atkás a füle, nem köhög, nem tüsszög, nem lesz lábműtéte, nincs szüksége ultrahang-vizsgálatra, nincs semmilyen bőrproblémája.... Tökéletes immunrendszerrel rendelkezik, teljesen egészséges. Az állatorvosi rendelőkben a sokéves jó kapcsolatnak köszönhetően kedvezményes árakat kapunk, de még így is jelentős összeget költünk egy-egy védencünkre:
  • Amikor gondozásba vesszük, rögtön egyedi azonosítóval, azaz chippel látjuk el, amit természetesen regisztráltatunk is. Ennek ára kb. 1.000-2.000 Ft.  
  • Az egészséges, semmilyen szervi bajjal nem rendelkező, normális hőmérséklettel rendelkező felnőtt kutyák attól függően honnan is kerültek hozzánk szintén megérkezésükkor kapnak egy "nagykombi" névre hallgató oltást, amiben a veszettség elleni vakcina, valamint a parvo, szopornyica,stb vírusok elleni védőoltás van. Ennek ára kb. 4.500-6.000 Ft 
  • Természetesen a belső élősködőkkel és parazitákkal is szembe kell szállnunk, így féreghajtót is kapnak. Ez egy átlagos termetű (25kg-os) vizslának 500-850 Ft. 
  • Mindig hangsúlyozzuk mennyire fontosnak tartjuk az ivartalanítást, így természetesen az oltások aktiválódása után erre is sor kerül. Ennek ára kb. 15.000-22.000 Ft.
  • Ha nem ideiglenes befogadónál, hanem tárnoki bérelt kennelsorunkon helyezzük el az adott kutyát, akkor naponta és kutyánként kb. 900 Ft kennelbérlet + bérköltség is felmerül. (hétköznaponként és szombatonként Dani és/vagy Andi, két alkalmazottunk látja el a tárnoki védenceinket, napi 8-10 órás munkaidőben)
  • Bolha- és kullancs elleni nyakörv: 3.500 - 4.000 Ft.
  • Élelem: szerencsére nagyon sok táp- és konzerv adomány érkezik, ezeket - a minőség javítása érdekében - keverni szoktuk prémium minőségű tápokkal, melynek ára kb. 7.000-10.000 Ft / zsák (15 kg.)
Tehát a tökéletesen egészséges vizsla védencünk mire gazdihoz kerülhet, ha mindenhol a legnagyobb árkedvezményt kapjuk, ha sehol semmilyen komplikáció nem lép fel, ha ideiglenes befogadónál lakhat (tehát nem merül fel panzió költség), tehát a lehető legoptimálisabb esetben is minimum 25 ezer Ft-os számlát jelent. És ez még csak egyetlen kutyára vonatkozik. 

Ugye nem is olyan rettenetes összeg? Nem kevés ugyan, de nem is kifizethetetlen. Egy kutyánál valóban nem, pláne ha egészséges és erős. De nekünk nem egy, hanem egyszerre 20-30 vizsla van a gondozásunkban.

Közülük többen németországi vizslamentő partnerszervezeteink, a Vizsla In Not illetve a Jagdgefährten segítségével külföldön találnak majd gazdára. Ezeknek a vizsláknak a panzió- és orvosi költségeinek jelentős részét az adott partnerszervezet megtéríti, így az ő ellátásuknál könnyebb dolgunk van. Ám mellettük van jó néhány itthoni gazdikeresőnk is, akiknek ellátását teljes mértékben mi finanszírozzuk, s ehhez elengedhetetlen a kutyabarátok segítsége, adománya.

És a legritkább esetben fordul elő az, hogy nem merül fel semmilyen egyéb költség. A legtöbbször egyéb költségek is felmerülnek, például egy makacs köhögés/megfázás gyógyszeres kezelése, halaszthatatlan műtétek (pl. a szaruhártyát irritáló szemölcs vagy pl. emlődaganatok eltávolítása, stb.); speciális vizsgálatok (pl. vérkép, ultrahang, röntgen), allergia vagy más betegség miatti speciális diétás táp vásárlása, stb. Ezek nagyon sok pénzbe kerülnek.

Bármennyire is igyekszünk nem túlvállalni magunkat, s tényleg csak a legkilátástalanabb helyzetűekkel foglalkozni, várólistánkon folyamatosan legalább 10-20 magyar vizsla vár arra, hogy a gondozásunkba kerülhessen. Mi pedig nem merünk többet vállalni, hiszen szűkös anyagi kereteink miatt a már gondozásunkban lévők rovására nem mehet az új jövevények érkezése. Nagy és nehéz dilemma ez nekünk.

Ezért - bár nem jó érzés kéregetni - mégis rákényszerülünk, hiszen a Ti segítségetek nélkül mi sem tudjuk folytatni a bajba jutott vizslák mentését!


HOGYAN SEGÍTHETSZ?

1. Pénzadománnyal (banki átutalás)


Bankszámlaszámunk :
Futrinka Egyesület
10404089-49575251-57561000(K&H bank)
A "megjegyzés" rovatba kérjük írd be: VIZSLA

Lehetőség van egy-egy védencük virtuális örökbefogadására is, amennyiben a körülmények nem teszik lehetővé a fizikai örökbefogadást. Ez azt jelenti, hogy virtuális örökbefogadója gazdihoz kerülésig - lehetőségeihez mérten - folyamatosan támogatja a kiválasztott kutyát, ahogyan a sajátjával is tenné.
Ebben az esetben a támogatni kívánt vizsla nevét írd az utalás "megjegyzés" rovatába!

Külföldről történő utaláshoz:
SWIFT kód: OKHBHUHB
IBAN: HU94 1040 4089 4957 5251 5756 1000

PayPal-on keresztüli adományozáshoz klikkelj az alábbi DONATE gombra:




2.) Ideiglenes befogadással:
Szükségünk van olyan elszánt támogatókra, akik tudják vállalni az árva vizslák ideiglenes befogadását. Nagyon fontos, hogy a gondozásunkba kerülő vizslák lehetőleg családi környezetben szocializálódjanak és rövid szőrénél, fázósságánal fogva melegben legyenek télvíz idején.


3.) Kutyaeledellel:
Kutyáink etetéséhez is hozzájárulhat táp vagy konzervadománnyal, akár személyes megkereséssel vagy a Récsei Centerben lévő Fressnapf áruházban elhelyezett gyűjtőládánkba téve az adományát.

4.) Önkéntes munkával, fuvarozással:
Maroknyi önkéntesünk munka mellett és szabadidejét nem sajnálva látja el a gazdira váró kutyákat. Kevés autóval rendelkezünk, sokszor nehéz megszervezni egy-egy kutya orvoshoz vagy egyéb helyekre való szállítását.
Kérjük, hogy aki rendszeresen vagy alkalomszerűen tud fuvarozásban segíteni, jelentkezzen!


Elérhetőségünk:
magyarvizslasos@gmail.com

Minden segítséget köszönünk Nektek!
-----------------------------------------------------------

How do we use donations?

We decided to show you how much it costs to rescue a dog:

Let's assume we have a healthy dog. Even though this is very unlikely, but our imaginary vizsla has no eye and ear problems, doesn't have a cold, doesn't need a leg surgery, shows no signs that requires ultrasonic examination, has no skin problems so all in all we are talking about a perfectly healthy but abandoned dog.


  • Every dog in our care automatically gets a micro chip that we also register. The cost of this is 1000-2000 HUF
  • Healthy adult dogs in our care depending on where they come from, but if no record of past vaccinations then they get a combined vaccination against all major diseases. This shot costs 4500-6000 HUF
  • Against parasites they get vermifuge which costs 500-850 HUF for an average (25 kg) vizsla
  • We always emphasize the importance of neutering therefore all our dogs have to go through this operation which costs 15000-22000 HUF.
  • If or until we can't find a fosterhome there is a daily 900 HUF cost for kenneling and Dani & Andi, our employees' salary.
  • We spend between 3.500 and 4.000 HUF per dog per month on flea and tick prevention.

So if we have a perfectly healthy rescued vizsla, by the time it gets adopted our minimal cost is 25.000 HUF (~80 euro). And this is the best case scenario, so we assumed to get discount at the vet, we assume that there would be no complications, and we can immediately put it in fostering, so no kennel fees appear.
It's not such a high amount, is it? If we think of just one dog, that is healthy and strong then it's absolutely affordable. But we normally have 20-30 vizslas at the same time.

Many of them are to be adopted in Germany with the help of our German partner organization; Vizsla In Not and Jagdgefährten . Vet and Kennel fees for these dogs are usually compensated by them which is a huge help for us! But besides them we have many dogs looking for adoption in Hungary and all related cost are paid by us with the help of You, Animal Lovers!
And it's very rare to have such a simple cases. Its more likely to have other expenses medicines, surgeries, special examinations, special diet food etc. These all cost a lot.

We try our best to make priority and help the ones in the biggest need. There are about 10 to 20 vizslas who would need our support but we cannot help them because our limited financial capabilities don't allow us. The money we'd spend on the new comers would be taken away from those other vizslas already in our care.

Because of the above we would like to ask for your support to be able to help them all (or as many of them as possible).


HOW CAN YOU HELP?

1. Money Donation by Bank Transfer

Account number:
Futrinka Egyesület
10404089-49575251-57561000(K&H bank)
In the note section pls put: "VIZSLA"
There is a possibility for ''virtual adoption'' as well for those who would choose this way of help but cannot actually adopt a dog. In this case the ''virtual owner'' supports the chosen vizsla as much as possible until we find a final home for the dog. In this case please put the name of the dog in the note section who you would like to support!

International Transfer:
SWIFT kód: OKHBHUHB
IBAN: HU94 1040 4089 4957 5251 5756 1000


2. Fostering
We need the help of those who are willing to share their life and home temporarily with one of the abandoned vizslas in our care. We try to find temporary foster homes for as many of our dogs as possible because living in a family is the best way for them to forget all bad things happened to them and learn a new, social life. Also because of their short hair the ones kept in kennels are cold during winter months...

3. Food
You can support us with dry or canned dog food as well. We have boxes for this purpose at the Fressnapf pet store in Récsei Center (http://www.recsei.hu).


4. Voluntary work, transportation

We do this in our free time, besides work. We don't have enough cars and sometimes we have difficulties to take a dog to the vet for example. Please contact us if you can regularly or occasionally help us with transportation!

Please contact us at:
magyarvizslasos@gmail.com

We are grateful for Your Help!

-------------------------------------------------------------------

Sammlung und ein Überblick über unser Budget

Wir möchten euch zeigen, wieviel die Rettung eines einzigen Hundes kostet.

Wir werden euch keine komplizierten Buchhaltungsgraphikonen oder –tabellen vorstellen. Wir haben auch nicht vor die Sache zu übertreiben, wir werden die Kraftstoffrechnungen, Konzervpreisen und Pansionenkosten hier jetzt nich auflisten.

Lasst uns einen gesunden Hund als Beispiel zu nehmen. Leider treffen wir ziemlich wenigen aus diesem Typ. Unser Traumhund hat keine entzündete Augen oder Ohren, niest nicht, hustet nicht, braucht keine Beinoperation, oder Ultrschalluntersuchung, hat keine Hautkrankheiten. Er hat ein perfektes Immunsystem und ist sehr gesund.

  • Nachdem der Hund bei uns ankommt bekommt er sofort seinen Chip, damit er nie mehr im Leben verloren wird. Wir lassen diesen Chip bei dem Teirarzt natürlich auch registrieren. Es kostet 1.000-2.000 HUF
  • Ennek ára 6000 Ft  Wenn er ganz gesund ist und auch eine normale Körpertemperatur hat, bekommen die aufgewachsene Hunde bei uns eine sogenannte Kombiimpfung, die sie gegen die gefährlicheren Krankheiten wehrt. Es kostet 4.500-6.000 HUF
  • Sie brauchen auch eine Tablette gegen die Würme. Es kostet 500-850 HUF (3 Euro)
  • Wir haben schon immer betont, dass Kastration sehr wichtig ist. Nachdem die Hunden alle Impfungen gekrieg haben lassen wir sie operieren. Die Operation kostet 15.000-22.000 HUF  
  • Falls wir keine temporelle Pfleger für den Hund finden, dann muss er in einem Pansion untergebracht werden. Es kostet 900 HUF pro Tag
  • Gegen Floh und Zecke müssen die Hunde auch gewehrt werden. Wir kaufen entweder das Halsband für 3.500-4.000 HUF

So wenn wir einen gesunden Vizsla zu uns nehmen, bezahlen wir dafür wenigstens 25.000 HUF (~80 Euro), wenn wir von dem Tierarzt auch Ermäßigung bekommen und falls der Hund nicht in einem Pansion untergeracht werden muss sondern bei einem Gutwilligen wohenen kann.


Auf dem ersten Blick scheint dieses Geld gar nicht so viel zu sein. Aber wir kümmern uns nicht nur für einen aber für 20-30 Vizslas und leider nicht alle sind so gesund als unser ’Beispielhund’ .



Viele von diesen Vizslas werden ihre Zuhause nicht in Ungarn sondern in Deutschland finden. Wir arbeiten mit der Stiftung Vizsla in Not zusammen. Ein Teil der Kosten der Vizslas, die nach Deutschland fahren, wird von Vizsla in Not bezahlt. Aber wir haben viele weitere Vizsla, die in Ungarn nach eine neue und endgültige Zuhause suchen und dessen Kosten wir auch noch finanzieren zu haben. Dazu brauchen wir eure Hilfe.



Es gibt auch oft wieter Ausgaben,vor allem wegen der durchschnittlich schlechten Gesundheitslage der geretteten Hunden. Die Behandlungen bei dem Tierarzt kosten ein Vermögen.



In diesem Moment als ich diese Zeilen verfasse warten mindestens 10-20 Hunde an uns, darauf dass sie nicht mehr in einem kleinen schmutzigen Käfer schlafen gehen und ihren ganzen Tag verbringen müssen. Wir trauen uns nicht mehrere an uns zu nehmen als uns keine Quellen mehr zur Verfügung stehen. Wenn wir neu Hunde an uns nehmen, bringen wir auch das Leben unseren schon beteuten Tieren ins Gefähr, als es nicht sicher ist, dass wir die Rechnungen bezahlen werden können. Es ist eine schwierige und große Kriese für uns. Wir bitten nicht gerne um Hilfe und um Spenden aber wir müssen es für unsere Vizsla tun.

Wie kannst du uns helfen?


1. Geldspende (Überweisung)


Kontonummer :

Futrinka Egyesület
10404089-49575251-57561000(K&H bank)
Als Bemerkung zu erwähnen: VIZSLA


Es besteht die Möglickeit die Hunde virtuell zu adoptieren. Es bedeutet, dass du ihn oder sie unterstützen kannst, damit du ihr oder ihm Geld überweist. In diesem Fall muss der Name des Hundes als Bemerkung erwähnt werden.
Überweisung aus Ausland:
SWIFT code: OKHBHUHB
IBAN: HU94 1040 4089 4957 5251 5756 1000

Temporelle Pflege:


Wir brauchen brave Leute, die die Waisen für eine Weile an sich nehmen zu können. Idealerweise bis wir sie eine endgültige Familie finden. Es ist besonders in dem Winter wichtig, als diese Rasse friert sich sehr schnell.

Futter:

Es gibt immer viele hungrigen Vizsla bei uns.:)

Transport:

Unsere Stiftung hat kein eigenes Auto. Wir brauchen immer wieder eure Hilfe beim Abholen der Hunden oder bei der Fahrt zum Tierarzt.

Mail-Adresse:

magyarvizslasos@gmail.com


Wir bedanken uns bei auch für alles!

2012. február 2., csütörtök

Gida mindennapjai

Gida ideiglenes befogadója fantasztikus levelekkel örvendeztet meg minket, megosztjunk néhány szösszenetet Veletek is, hogy vidám perceket szerezzünk :)



Január 31.

Az alábbi kép most készült miközben írtam a levelet, vagy fél órája a képen látható módon alszik, fejét a hátam mögé dugva horkol. Ha neki ez az aszkéta póz megfelel, mit tehetnék...:-)



Sampon teszt I.

Egy 5cm átmérőjű helyen jól benedvesítettem a kutya bal hátsó combján egy részt szivaccsal. Ez a kísérleti terület. Utána hitelesített 100ml-s mérőhengerben (köszönjük a Labsystem Kft.-nek :-)) 1:8 arányban összekevertem a kutyasampont meleg vízzel, és bedörzsöltem a kísérleti területet, és szigorúan megvártam az 5 perc inkubálási időt. Majd 5x leöblítettem a kísérleti területet meleg vízzel. Ezek után törülközővel és hajszárítóval - legkisebb fokot, 40 cm távolságról - teljesen megszárítottam. A párommal - akit nem avattam be, hogy melyik oldal volt kezelve - megszagoltattam a jobb és a bal oldali combját a kutyának. Gyakorlatilag semmiféle szignifikáns különbség nem volt.  A kutya nagyon jól viselte a dolgokat ezért megkapta a vasárnapi paprikás csirke összes bőr és lágy porcos részeit. Ennek módfelett örült, és önként jelentkezett a további kísérletekben való részvételre.

Holnap megvizsgálom a Baba törlő kendős tesztet a kutya bal és jobb oldali lapockáján...:-)






Február 1.

A blökivel kapott száraz kutyakaja nem nagyon fogy, pedig napi 3x is ehetne, de sose eszi meg az összes előtte lévőt. Pontosan nem mértem meg mennyi szárazkaja fogy, de ha szükséges ez is megoldható. Persze a nassolás az egész nap megy, hol egy kis virsli vég, hol egy kis szalámi szelet, hol egy kis kutyafüle, szóval nem hinném, hogy fogyna... Naponta többször cseréljük a vizet a tálban, de főleg este és éjjel iszik - hogy milyen öröm hajnal 2-kor arra ébredni, hogy szürcsöl a kutya :-). Hajnal 5-kor, fél 6-kor ébreszt, hogy menjünk WC-re, házzal szemközti oldalon van egy kis zöld, oda átrohan, de csak pipi van, aztán már húz is haza, ha a kutyafuti felé akarom vinni, akkor húzza a száját és a pórázt, vagy szimplán lefekszik, szóval megyünk is vissza a jó meleg lakásban lévő vackába.

Naponta  4x viszem le, reggel 5-kor (5 perc), de. 10-11:00-kor (kutyafuti, 20-30 perc), du. 3-kor van a nagy séta (1-1.5 óra), ma a Margit-szigeten sétáltunk. Ami a kutyába kódolt vadászösztönt illeti, képes lett volna beugrani a tóba a kacsák közé,...hogy megegye a víz tetején úszó kacsa tápot.  Mindig veszünk a tó parton lévő adagolóból kacsatápot (szárított, granulált fű ) és megetetjük a madarakat. A 4. séta este 9-10 között van,
20-30 perc, megkerüljük szemben lévő lakóparkot.  Nagyon félek, hogy ha havas lesz a táj akkor nem tudunk hosszú sétára menni, ha meg esni fog a hó, akkor vizes lesz...stb. Nincs valakinek kölcsön egy vizslára jó vízhatlan szerelése?:-))))

Szóval nagyon jól megvagyunk, amikor el kell mennem 1-2 órára valahova akkor alszik a vackában, nem hisztizik, nem rágja a bútorokat, és nem néz emelt díjas  TV csatornát...:-)

Ha van ötlet, hogyan, mivel lehetne kis zsírt deponálni a kutyára, akkor örömmel várom, mert szegényke nagyon Gi(z)da...


(Szerintünk Gida nem sovány, a képek alapján nagyon csinos - a Szerk.)


2012. február 1., szerda

Nünüke királylány

Nünüke történetét sokan ismerik, ő az a vizsla lány, aki rendkívül soványan egy razzia eredményeként került a Futrinka Egyesület Magyar Vizsla Fajtamentő Csoportjának gondozásába, a fajtamentés akkori vezetőjénél kapott átmeneti elhelyezést. 
 
Nünüke
Mint azt megírtuk korábban, a fajtamentés volt vezetője már más szervezetei kereteken belül tevékenykedik, de az immáron hat éves magyar vizsla fajtamentést a Futrinka Egyesület tovább folytatja, így a korábbi védenceink is a mi gondozásunkban maradtak. Kérésre más családba kerültek a korábbi vezetőnél állomásozó ideiglenes védencek: Vasárnap és Gida is, de egy kutyát az új szervezet átvételre kért, ez pedig Nünüke.
 
Nünükét így hivatalos átadás-átvételi papírokkal átadtuk az új szervezetnek, rögzítve, hogy csak a megfelelő oltásokat, ivartalanításokat követően, ellenőrzött körülmények között és benti tartással adható örökbe, illetve vállalva, hogy az Egyesület számlájára a célzottan Nünüke vizslára érkezett támogatásokat az új szervezetnek átutaljuk. 
 
Nünüke
 
Nünüke további életének alakulását a fentiek alapján nem a Futrinka Egyesület Magyar Vizsla Fajtamentő Csoportjánál követhetitek tovább, de ő az egyetlen, aki a személyi változás következtében a gondozásunkból ilyen módon kikerült.